Ethiek

Al in de Huang Di Nei Jing , een klassiek Chinees medisch werk van voor onze jaartelling, worden passages gewijd aan de manier waarop een therapeut zijn cliënten zou moeten behandelen, en over welke karakter kenmerken en sociale vaardigheden een goede therapeut zou moeten beschikken. Er werd onderscheid gemaakt tussen een ‘superieure thera-peut’ (Shang Gong) en een therapeut met mindere kwaliteiten (Cu Gong).

Dr. Sun Simiao
Dr. Sun Simiao (AD 618-907) gaf in een artikel genaamd ‘Da Yi Jing Cheng’ de volgende omschrijving van een ‘goede therapeut’:

‘De therapeut moet over veel kennis en vaardigheden beschikken. Verder moet hij zich professioneel gedragen: hij moet een positieve uitstraling hebben, serieus zijn, zich goed kleden, zelfverzekerd en goed geaard zijn. Hij of zij moet een harmonieuze en kalme geest hebben, sympathie voor anderen voelen en bereid zijn om anderen te helpen, zelfs ten koste van zichzelf. Een goede therapeut behandelt allen met dezelfde vriendelijkheid, ongeacht financiële of sociale status, leeftijd, ras, en sekse. Daarbij maakt het niet uit op welk tijdstip de hulpvraag komt en hoe de therapeut zich dan voelt, en of de klachten makkelijk of moeilijk te behandelen zijn’.
Een wezenlijk onderdeel van de traditionele Chinese behandelaars bestaat uit het respecteren van de privacy. Privacy kan onderscheiden worden in 3 verschillende vormen, namelijk lichamelijke privacy, ruimtelijke privacy en informationele privacy. Al deze vormen van privacy dienen door de therapeut zoveel mogelijk te worden gerespecteerd.

Lichamelijke privacy
Het recht op lichamelijke privacy wordt vaak enigszins geschonden door de therapeut, omdat hij anders zijn behandeling niet (naar behoren) kan uitvoeren. Massage wordt meestal op de blote huid uitgevoerd, en brengt intensieve aanraking met zich mee.
Toch is het van belang dat de therapeut zich het recht van de cliënt op lichamelijke privacy realiseert en hier zoveel mogelijk aan tegemoet komt. Cliënten kunnen bovendien andere waarden en normen hebben, bijvoorbeeld vanuit hun cultuur of geloof, waardoor zij een schending van hun lichamelijke privacy zwaarder opnemen dan de therapeut dat zelf zou doen.
Om ervoor te zorgen dat cliënten zich in goede handen voelen bij de therapeut, dient deze er dan ook alles aan te doen om in de praktijk een goed therapeutisch klimaat te scheppen. Dit kan gerealiseerd worden door zoveel als mogelijk is rekening te houden met de wensen, gevoelens en gewoonten van de cliënt door:
1. De cliënt zich slechts zover te laten uitkleden als nodig is voor de behandeling
2. Alle lichaamsdelen die niet direct behandeld worden af te dekken met een handdoek, deken of andere bedekking
3. Indien gewenst een massage over de kleding heen uit te voeren
4. Aanraking van lichaamsdelen met een seksuele connotatie, zoals de borsten van de vrouw, de geslachtsdelen en soms ook de billen zoveel mogelijk te vermijden
5. Eventuele schaamtegevoelens van de cliënt weg te nemen door er niet mee in mee te gaan en kort en neutraal op te reageren.
6. Indien er kinderen behandeld gaan worden, altijd de ouders erbij aanwezig te laten zijn

Dit alles moet er echter niet toe leiden dat de therapeut een cliënt niet durft aan te raken of behandelingen niet meer deugdelijk kan uitvoeren uit angst voor repercussies.
Ruimtelijke privacy
Het recht op ruimtelijke privacy houdt in, dat mensen zich in een ruimte moeten kunnen bevinden zonder ongewenste invloeden van buitenaf. In de TCG praktijk kan dit gerealiseerd worden door:
1. Ervoor te zorgen dat vertrouwelijke gesprekken met cliënten niet door anderen gehoord kunnen worden, door voldoende geluidsisolatie en afscherming van andere mensen.
2. Het creëren van een aparte kleedruimte waar mensen zich ongestoord kunnen aan- en uitkleden.
3. Het creëren van een separate behandelruimte, of het afschermen van de cliënt op de behandelbank middels een kamerscherm of gordijn. Ik heb hiertoe dan ook een behandelruimte ingericht die aan alle voor-waarden voldoet.
Informationele privacy
In het kader van de beroepsuitoefening komt de therapeut persoonlijke dingen aan de weet over de cliënt. Als deze informatie in handen van derden terechtkomt, is het mogelijk dat de cliënt daarvan schade ondervindt. Omdat cliënten zich in een afhankelijke positie ten opzichte van de therapeut bevinden, mag deze daar geen misbruik van maken. Daarom moet de therapeut zich houden aan het beroepsgeheim en zwijgplicht.
In Nederland is dit geregeld middels de wet Bescherming Persoonsgegevens.

Maak jouw eigen website met JouwWeb